• Welkom bij S.V. Duiveland!

 • Wereldregio: Duiveland verliest van Smerdiek en degradeert.

  10 jun 2018
 • Het klinkt erg onwezenlijk: Duiveland speelt na de zomer in de vierde klasse. De realiteit is echter kei- en keihard: Duiveland is na zaterdag een vierdeklasser.

  Jarenlang, vooral de vier seizoenen in de tweede klasse heeft Duiveland het Zeeuwse voetbal verwend met aanvallend en frivool spel. Wie ging kijken naar de Oosterlandse elf, kon bijna zeker zijn van een alleraardigste voetbalmiddag met meestal voldoende doelpunten. Met vele goals kwam Duiveland vaak heel ver in de tweede klasse. Eén keer leidde het tot de nacompetitie voor een plaats in de eerste klasse. Met spelers die er anno 2018 nog steeds bij zijn en zaterdag de afzink maakten naar de vierde klasse, het laagste standaardniveau. Nogmaals, het klinkt surrealistisch.
  Hoe ga je om met het onverwachte? Na het laatste fluitsignaal van de wedstrijd Duiveland-Smerdiek (2-3) trok de ene zijn shirt over zijn hoofd, een ander had even geen zin om ondergetekende te spreken en weer een ander keek wezenloos voor zich uit op een bankje van de kleedkamer. Hij had zich wel een ander afscheid (?) van ‘zijn’ Duiveland voorgesteld. Dat gun je zo’n speler niet. Maar nogmaals, de waarheid is ijzingwekkend hard.
  ,,Het is k..", sprak interim-coach Wilmar van der Sande, die tegen Smerdiek ook afscheid had willen nemen als speler maar een blessure gooide daarbij roet in het eten. ,,Je speelt terecht nacompetitie. Je denkt dat je niet in de vierde klasse thuishoort, maar het is nu wel een feit." De gedachten van de 36-jarige linkspoot gingen terug naar de good old days. ,,Toen scoorden zij er vier, maar wij vijf. Nu maken zij er drie en wij maar twee. Dat is gewoon killing." Zo scoorde Duiveland in drie van de laatste vier competitiewedstrijden niet. Hoe hard dat ook weer klinkt: dan leg je het gewoon af. En terug naar de wedstrijd tegen Smerdiek, sprak Van der Sande: ,,Zij spelen naar hun mogelijkheden. Als ze hun dag hebben, zijn ze een heel goed team. Dan kun je je ogen ervoor sluiten en zeggen: ‘wij zijn beter’. Maar dat is niet zo. Klaar."
  Het strijdplan van Smerdiek, wat bij Duiveland van tevoren zeer goed bekend was, pakte prima uit voor de Thoolse ploeg van trainer Bram Kot. Smerdiek deed waar het goed in was: compact spelen en dan snel omschakelen naar de gevaarlijke, handige en snelle spits Levi Lindhout. Daar tegenover had Duiveland het meeste balbezit, voetbalde het wel aardig tot de ‘zestien’ waarin de scherpte ontbrak. Een goede kans was er, maar toen Lindhout er al eentje inliggen. De spits had net voor rust ook 0-2 moeten maken maar schoot de bal oog in oog met Duiveland-doelman Simon de Bruine net naast.
  De tweede Smerdiek-treffer kwam er wel. Met de ‘ha(r)telijke groeten’ van de scheidsrechter. In de eerste minuut na rust gaf de leidsman een strafschop na een onschuldig duel het zestienmetergebied. Niet onschuldig genoeg, vond hij. ,,Een speler van Duiveland hield iemand van Smerdiek vast waardoor hij ten val kwam", was de uitleg voor de strafschop. Dat er daarvoor hands was gemaakt door de speler van Smerdiek was hem ontgaan, bekende de jongeling in alle eerlijkheid. Niettemin kwam er een strafschop die feilloos werd benut: 0-2.
  ,,Degradeer je daarom", vroeg Van der Sande zich af bij de onterecht gegeven penalty. ,,Dan zal je altijd zien dat het in zulke wedstrijden gebeurt. Je moet het altijd voor zijn."
  De tweede treffer kwam hard aan bij Duiveland, maar de ploeg bleef hopen en hard werken. Kansjes waren er voor Ronald Zwager en Luuk van Duijn. Maar echt gevaarlijk, nee dat werd Duiveland niet. Toen Smerdiek rond de zeventigste minuut in buitenspel 0-3 maakte, gingen de koppies bij de Oosterlanders echt hangen. Er was nog genoeg en terecht geestdrift bij sommige spelers om helemaal uit hun dak te gaan toen de leidsman geen pingel gaf voor hands in het strafschopgebied van Smerdiek. De commentaren van Simon en Robbert de Bruine daarover kwamen hen op geel te staan. ,,Daar was het ook een pingel", vond Van der Sande, ,,maar hij durft ‘m niet te geven."
  Met nog een kwartier te gaan had het dat 2-3 kunnen staan want drie minuten ervoor had Van Duijn Duiveland koppend op 1-3 gezet. Hierna ging er nog een vrije trap van De Bruine over en moest de Thoolse keeper strekken voor een schot van Ronald Zwager. Pas in blessuretijd werd het 2-3. Uiteraard veel te laat.
  Het klinkt nog steeds erg onwezenlijk: Duiveland speelt na de zomer in de vierde klasse.

  Bron: Wereldregio, 9 juni 2018.