• Welkom bij S.V.Duiveland!

• Onderzoek bewijst: Van vrijwilligerswerk word je gelukkiger

6 nov 2019
  • Nog een goede reden om vrijwilligerswerk te gaan doen bij Duiveland!

Vrijwilligers die dag en nacht in de weer zijn voor hun club, hadden die tijd ook aan zichzelf kunnen besteden. Maar dat doen ze ook, blijkt uit onderzoek: van vrijwilligerswerk word je een gelukkiger mens.

‘Het Nederlandse verenigingsleven is een schitterend sociaal raamwerk, waarin duizenden mensen hun taak uitvoeren, meehelpen, een club laten draaien’, schreef columnist Sjoerd Mossou vorig jaar al. Dat een deel van die clubs onder druk staat door vergrijzende ledenbestanden en een toenemend gebrek aan vrijwilligers is een gegeven, maar je zou daardoor bijna over het hoofd zien dat nog altijd heel veel mensen wél bereid zijn om bij te springen.

De inspanningen die ze daarvoor moeten leveren, verdienen ze terug. Niet in geld, maar in een goed gevoel. ,,Vrijwilligerswerk maakt gelukkiger’’, stelt prof. dr. Ap Dijksterhuis, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en auteur van Op naar geluk; de psychologie van een goed leven (2015). ,,Er wordt veel onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat je een gelukkiger mens wordt van werken als vrijwilliger, van iets doen voor een ander.’’ We worden nu eenmaal gelukkig van geven en helpen.

Geven en helpen hebben ook een positief effect op de gezondheid. ,,Geluk en fysieke gezondheid hangen behoorlijk met elkaar samen’’, zegt Dijksterhuis. ,,Je kunt ervan uitgaan dat als je mensen gelukkiger maakt, bijvoorbeeld door ze vrijwilligerswerk te laten doen, de gemiddelde gezondheid ook beter wordt.’’

Voorwaarde voor het verkrijgen van het geluksgevoel is wel dat je het ook echt doet voor de ander, en niet voor geld of persoonlijk gewin. Wat ook helpt is het ontvangen van positieve feedback.

Zoals jullie waarschijnlijk weten viert SV Duiveland in 2020 het 75-jarig bestaan. In dit jaar zullen meer dan ooit veel vrijwilligers nodig zijn om alle activiteiten invulling te kunnen geven. Denk dan maar eens aan het bovenstaande. Je doet het niet alleen voor onze mooie club maar ook voor jezelf, je wordt er gelukkiger van en ook gezonder!

Bron: https://www.pzc.nl/binnenland/onderzoek-bewijst-van-vrijwilligerswerk-word-je-gelukkiger~a13eaea1/